'Bertil Ohlin kimdir?'



Bertil Ohlin, uluslararası ticaret ve uluslararası sermaye hareketleri üzerine yaptığı araştırmalar için James Meade ile birlikte 1977 Nobel Ekonomi Ödülü'nü alan İsveçli bir iktisatçıydı. Ohlin 1899'da İsveç'te doğdu ve 1979'da öldü. Doktora yaptı. Stockholm Üniversitesi'nden ve Ne Zaman Emekli OlurumKopenhag Üniversitesi ve Stockholm Ekonomi Okulu'nda öğretmenlik yaptı.

Sıradaki
Heckscher-Ohlin Modeli
Ülke Riski
David Ricardo
Emek Talebi
'Bertil Ohlin' BREAKING AŞAĞI
Ohlin, uluslararası ticaretin oldukça etkili bir teorisi olan Hecksher-Ohlin modelini, hocası Eli Hecksher ile birlikte geliştirdi. David Ricardo'nun karşılaştırmalı üstünlük teorisiyle bağlanan model, ülkelerin ucuza üretebilecekleri malları ihraç edecek ve üretilecek pahalı malları ithal edeceklerini söylüyor. Ülkenin arazi, emek ve sermaye üzerindeki göreceli avantajları ya da dezavantajları, ülkenin ithalat ve ihracat için en anlamlı olduğunu belirleyecektir. Hecksher-Ohlin teorisi, ülkelerin kaynaklarını en verimli şekilde kullanabilecekleri sektörlerde uzmanlaşacaklarını belirtmektedir.

Bertil Ohlin'inHeckscher-Ohlin Teorisi
Heckscher-Ohlin Teorisi uluslararası ticaret Heckscher-Ohlin modelinden türetilen, iki ülke arasındaki ticaret orantılı onların sermaye ve emeğe göreceli olduğunu iddia eder. Sermaye bolluğu olan ülkelerde ücret oranları yüksek olma eğilimindedir; Bu nedenle, tekstil ve basit elektronik gibi emek-yoğun ürünler, dahili olarak üretilmesi daha masraflıdır. Öte yandan, otomobiller ve kimyasallar gibi sermaye-yoğun ürünler, dahili olarak üretilmeye daha az maliyetlidir. Büyük miktarlarda sermayesi olan ülkeler sermaye yoğun ürünler ihraç edecek ve emek-yoğun ürünleri ithal edeceklerdir. Yüksek miktarda işgücü olan ülkeler tersini yapacaktır.

İki ticaret ülkesine uygulanacak Heckscher-OhlinNe Zaman Emekli Olurummodeli için aşağıdaki koşullar doğru olmalıdır:

Başlıca üretim faktörleri, yani emek ve sermaye, her iki ülkede de aynı oranda mevcut değildir.
İki ülkenin malları daha fazla sermaye ya da daha fazla emek gerektirir
Emek ve sermaye iki ülke arasında hareket etmiyor (paylaşılmadı)
Ülkeler arasında malların taşınmasıyla ilgili hiçbir maliyet yoktur.
İki ticaret ülkesinin vatandaşları aynı ihtiyaçlara sahipler
Teori, toplam sermaye veya emek miktarına değil, işçi başına düşen miktarlara bağlı değildir. Bu, küçük ülkelere büyük ülkelerle ticaret yapmalarına izin vererek, ticaret ortağından daha fazla kaynak gerektiren Ne Zaman Emekli Olurumürünlerde uzmanlaşmalarını sağlar. Temel varsayım, sermaye ve emeğin, iki ülkede aynı oranlarda mevcut olmamasıdır. Uzmanlaşma ise, ülkenin ekonomik refahına fayda sağlıyor. İki ülke arasındaki fark ne kadar büyük olursa, uzmanlaşma kazancı o kadar büyük olur.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Perakende sektöründeki kar marjı normaldir?

Deposman Kurumları Deregülasyon Komitesi - DIDC' nedir?

Ticaret Ayarı Ödeneği' nedir?