Nero kim?



Nero, Roma'nın 54 ila 68 CE imparatoru idi. İmparatorluk'taki Hıristiyanlara yönelik zulmünden ve Roma'nın Büyük Ateşi sırasında “katledildiği” söylentisinden dolayı kötü şöhret kazanmıştır. Roma imparatorlarının Ne Zaman Emekli Olurumçoğunda olduğu gibi, erken tarihsel kaynaklar güvenilmezdir ve gerçeği söylentiden ayırmak zordur. Nero'nun ismi tiranlık ve çöküş için bir payanda olmasına rağmen, saltanatı da diplomatik başarı ve kültürel büyüme için kaydedildi.

Nero, 15 Aralık 37'de Antium'daLuciusDomitiusAhenobarbus'da doğdu. Şu anki imparator olan Yeigula'nınyeğeniydi .Lucius'un babası üç yaşındayken öldü ve Caligula kısa bir süre sonra Lucius'un annesi Agrippina'yı sürgün etti ve çocuğu teyzesi tarafından yetiştirilmesi için gönderdi.

Lucius, çocukluğundaki imparatorluğun muhtemel varisi olarak bakılmasa da, Caligula'nın ölümünden sonra şansı değişti. Tahtta başarılı olan Claudius, Lucius'u 50'de kabul etti ve adını Nero'ya çevirdi. Claudius'un tek doğal oğlundan daha yaşlı olan çocuk bir yetişkini ilan etti ve bir sonraki sene Senato'ya atandı ve taht için bakmaya başladı. 16 yaşında, Claudius'un ölümünün ardından en genç Roma imparatoru oldu. Erken hükümdarlığı sırasında annesi Agrippina, onun öğretmeni Seneca Young ve PraetorianPrefectBurrus'un etkisi altındaydı .

ilan
55 yılında başlayan Nero, gücünü giderek acımasız önlemlerle pekiştirdi. Annesini 59 yaşında idam etti ve Burrus 62 yaşında öldü, bazıları zehirlenmeden spekülasyon yaptı. Seneca zimmete para geçirmekle suçlandı ve kamu hayatından emekli oldu.

62 yılında Nero da eşini Octavia'dan boşanmış ve sürgüne yolladı ve yine çocuğunu taşıyan PoppeaSabina'ya evlendi. Octavia, yıl sonra Roma'ya döndü, ancak kısa bir süre sonra idam edildi. Nero, ertesi sene boyunca rakiplerinin ve suçlularının bir dizesini idam etti ve Senato'nun gücünü yavaşça kısıtlamaya başladı.

Nero'nun kariyerinin politik vurgusu 58-63'teki Roma-Partiya Savaşı idi. Savaş, Roman Prensi'yi 55 yaşında bir Partya'ya deviren bir Roma vassal krallığı olan Ermenistan'ın tartışmalı bölgesi üzerine patlak verdi. Nero, hem 58'de Part Partisinin ilk istilasının bastırılmasında hem de 63'te barışı müzakere etmedeNe Zaman Emekli Olurum başarılı oldu. birPartya prensi Ermeni tahtını tutacaktı, ancak Roma hükümeti tarafından onaylanması gerekiyordu. Bu şartlar altında Roma ile Partya arasındaki barış 50 yıl sürmüştür.

Nero'nun idari politikaları onu yoksullar arasında popüler hale getirdi, ancak Senatörler, asalet ve üst sınıf tarafından sevilmediler. Fakirlere vergi indirdi; Para cezaları ve avukatların ücretleri ile ilgili limitler koydu; Özellikle 64 Büyük Yangın'dan sonra, büyük bir kamu inşaatına yatırım yaptı; Serbest bırakılanların ve kölelerin haklarını kısıtlayan veto edilen yasalar. Nero'nun saltanatı sırasında yolsuzluk suçlamalarının ardından hükümet yetkilileri sık sık görevden alındı ​​ve görevden alındı. İmparator, halk tiyatrosu ve spor etkinliklerine olan aşkıyla da tanınıyordu. Birçok halk eğlencesini sahnelemenin yanı sıra, Nero da sıklıkla şarkıcı, aktör ve charioteer olarak rol aldı.

Nero'nun "Roma yanarken başını salladığını" hatırlamasa da, 64 Temmuz'da, Büyük Ateş'in ardından, şehrin yardım çabaları ve yeniden inşası ile karşılık verdi. Kimse yangına neyin sebep olduğunu bilmiyor ve Nero aslında bir günah keçisi idi . Ancak, kısa süre sonra trajedi için yeni bir günah keçisi buldu: Hıristiyanlar, o zamanlar Roma'da küçük ve popüler olmayan bir dini mezhep.

Nero döneminde, Hıristiyanlar yaygın ve acımasız bir kamu işkencesi geçirdi. İmparator imparator, Hıristiyanların ilk zalim olarak aşağı indi ve daha sonraki yüzyıllarda acımasız bir tiran olarak ününe katkıda bulundu. Hristiyan efsanesi, aynı zamanda, Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde en önemli iki figür olan Peter ve Paul'un şehitliğinden sorumlu olduğunu da iddia ediyor. Bazı erken Hıristiyanlar ve bazı modern İncil bilginleri, Nero'nun Vahiy Kitabı'nda anlatılan Deccal olduğunu düşünüyordu.

Nero'nun saltanatı, Roma eyaletlerinin valilerinin vergi politikalarına karşı isyanı sonucu 68 yılında sona ermiştir. Bazılarının Ne Zaman Emekli Olurumabartılı olduğu düşünülen inşaat projelerini ödemek için eyaletlere ağır vergi vermişti. Nero 68 yılında halka açık bir düşman olarak ilan edildi ve Hispanya'da bir vali olan Galba İmparator olarak ilan edildi.

Başka bir taht adayı olan praetorian valisi, İmparator'un kişisel muhafızları olan Praetorian Muhafızları Nero'ya ihanet etmek için rüşvet verdi . Kaçmak yerine Nero yakalanmadan kısa bir süre önce intihar etti. Onun saltanatını iç savaş ve siyasi kaos izledi .

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Perakende sektöründeki kar marjı normaldir?

Deposman Kurumları Deregülasyon Komitesi - DIDC' nedir?

Ticaret Ayarı Ödeneği' nedir?